Małe Miasto Brodnica 2019

„Małe Miasto Brodnica 2019” to innowacyjny projekt edukacyjny adresowany do dzieci w wieku 10–12 lat. Jego uczestnicy spotkają się z przedstawicielami rozmaitych zawodów i będą uczyć się odpowiedzialnego zarządzania zarobionymi pieniędzmi. Będzie to czas wspaniałej, niecodziennej zabawy obfitującej w pozytywne emocje.

Projekt będzie trwać przez pięć dni – od 23 do 27 września 2019 roku. Wydarzenie odbędzie się na terenie Szkoły Podstawowej nr 3 w Brodnicy. Każdego dnia kilkuosobowe grupy uczniów będą brać udział w warsztatach prowadzonych przez przedstawicieli rozmaitych zawodów. Uczestnicy spotkają się m.in. z fotografem, pracownikiem agencji reklamowej, prawnikiem, detektywem, strażakami, ratownikiem medycznym, treserem psów, kucharzem, kelnerem, kosmetyczką, artystką rękodzielniczką, krawcową, a nawet z szewcem! Za udział w każdym z warsztatów (w ciągu całego tygodnia dla każdej z grup będzie ich łącznie piętnaście) dzieci otrzymują wynagrodzenie w wirtualnej walucie – kwartnikach brodnickich. Część pieniędzy będą musiały codziennie odprowadzić do Małomiejskiego Urzędu Skarbowego. O losach pozostałej sumy decydują sami: mogą ją w pełni zaoszczędzić albo uszczuplić swój zarobek o wydatki na małe przyjemności. Ostatniego dnia, po zakończeniu warsztatów, otwarty zostanie Sklep Marzeń, gdzie zaoszczędzone pieniądze uczestnicy wymienią na wspaniałe nagrody.

Organizatorami przedsięwzięcia są Fundacja Regionalna Inicjatywa Sportowo-Edukacyjna, Urząd Miasta Brodnicy oraz Szkoła Podstawowa nr 3 w Brodnicy. Partnerem strategicznym i grantodawcą jest Fundacja BGK. Projekt został objęty patronatem Ministerstwa Finansów oraz Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii. Patronat medialny sprawuje TVP3 Bydgoszcz.

Szczegółowe informacje na temat projektu i partnerów pojawiają się na bieżąco na naszym Facebook’u.

Projekt Małe Miasto Brodnica 2019 sfinansowano ze środków Fundacji BGK.