Od grządki do garnka

Jedzenie musi być ważne – każdego dnia podejmujemy 226,7 decyzji żywieniowych!
(Brian Wansink, Jeffery Sobal, Mindless Eating: The 200 Daily Food Decisions We Overlook)

Prawidłowa, zrównoważona dieta stanowi podstawę dla odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego ciała. Niezwykle ważne jest zrozumienie, w jaki sposób różnego rodzaju składniki odżywcze wpływają na nasz organizm. Program ten wpisuje się w cele funkcjonowania Fundacji RISE związane zarówno z ochroną zdrowia, jak i edukacją oraz świadomym uprawianiem sportu.

Fundacja RISE będzie budować żywieniowy think-tank składający się z ekspertów zajmujących się zdrowiem i żywieniem – chcemy, żeby byli to nie tylko dietetycy i lekarze, ale również specjaliści z zakresu nauk ścisłych i humanistycznych, a także pasjonaci, osoby związane z gastronomią i produkcją żywności, którym na sercu leży idea zdrowego żywienia i dbałości o wysoką jakość używanych produktów.

W ramach tego programu prowadzimy przede wszystkim warsztaty (teoretyczne i praktyczne) skierowane do:

1. dzieci i młodzieży – w sposób lekki mówimy o tematach niezwykle ważnych, staramy się uczyć podstaw prawidłowego żywienia przez zabawę – mamy nadzieję, że mali konsumenci będą mieli możliwość wpływać na swoich opiekunów i przyczyniać się do polepszania standardów żywieniowych w rodzinie;

2. rodziców – mamy świadomość, że to przede wszystkim rodzice kształtują świadomość żywieniową dzieci, które później często powielają wyuczone wzorce. Uważamy, że potrzebna jest rzeczowa dyskusja na temat standardów żywieniowych i trzeba ją rozpocząć przede wszystkim z osobami, które mają największy wpływ na to co znajduje się w lodówce i spiżarni,a później trafia na stół przy którym zasiada cała rodzina;

3. osób dorosłych – jeść dobrze i zdrowo nie zawsze znaczy drogo; staramy się obalać mity żywieniowe i pokazywać, że zdrowe żywienie to przede wszystkim odrobina wiedzy, samokontroli i wypracowywania nawyków – a od tego już tylko krok do lepszego samopoczucia i życia pełnego energii;

4. seniorów – z upływem lat organizm zaczyna pracować inaczej, spowalniają jego procesy, w związku z tym potrzebna jest też zmiana nawyków żywieniowych. To jak się odżywiamy, w dużej mierze determinuje to jak się czujemy i ile mamy energii do różnego rodzaju aktywności. W starszym wieku warto przykładać większą wagę do odżywiania, gdyż z pewnością przyczyni się to korzystnie pracy całego organizmu.

5. sportowców – uprawianie sportu, zarówno zawodowego, jak i amatorskiego niesie za sobą potrzebę stosowania odpowiedniej diety. Naszym zdaniem aktywność fizyczna musi być wykonywana mądrze, tak aby nie szkodziła i przynosiła optymalne korzyści dla organizmu. Zachęcamy więc do wspólnej dyskusji, w jaki sposób łączyć jedzenie i wysiłek fizyczny.

Nasze działania związane z promocją zdrowego żywienia obejmują prowadzenie warsztatów dotyczących prawidłowej, zbilansowanej diety, poznawania wartości odżywczych różnych składników czy umiejętności mądrego planowania żywieniowego kalendarza. Jednak nie samą teorią człowiek żyje. Chcemy abyście wzięli do rąk noże, nastawili garnki na palniki i razem z nami ruszyli w kulinarną przygodę. Każdy z nas ma ulubione dania, potrawy przygotowywane przez babcię czy smaki, które na stałe zagościły w jego pamięci – chcemy stworzyć środowisko, w którym będzie można dzielić się takimi skarbami, razem gotować i radośnie spędzać czas przy wspólnych posiłkach.

Wraz z rozwojem naszego programu będziemy organizować konferencje i debaty dotyczące zdrowego żywienia oraz aktualnych trendów żywieniowych. Nasi eksperci nie tylko podzielą się wiedzą na temat jedzenia, ale również postarają się zaszczepić w Was pasję do celebrowania spożywanych posiłków.

Przede wszystkim cenimy sobie zdobywanie wiedzy poprzez dobrą zabawę i przyjacielską atmosferę, w szczególności w otoczeniu dobrego jedzenia!