E-ROZWÓJ – nowe technologie, nowe problemy, nowe rozwiązania

“Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć”
(Maria Curie-Skłodowska)

Postęp technologiczny wkracza w tak liczne sfery ludzkiego życia, że nie sposób jest się mu przeciwstawiać. Wykluczenie czy alienacja technologiczna zaczynają stanowić problem w codziennym życiu. Obecnie dochodzi do ogromnych dysproporcji w umiejętnościach cyfrowych: nowe pokolenia “rodzą się” ze smartfonami w rękach, a osoby starsze i te na skraju aktywności zawodowej są wykluczone cyfrowo lub ich możliwości są mocno ograniczone.

Aktualnie jeszcze jesteśmy w stanie załatwić wiele spraw osobiście, jednak coraz więcej codziennych czynności i obowiązków możemy, a czasem nawet musimy, załatwić zdalnie. Dla wielu ludzi jest to ułatwienie, jednak należy pamiętać, że dla niektórych to bariera nie do przeskoczenia.

Naszym głównym celem jest dotrzeć do osób, które są wykluczone cyfrowo (często wcale nie z przyczyn materialnych) i pomóc im zwiększyć kompetencje w zakresie użytkowania podstawowych funkcji komputera, urządzeń mobilnych oraz oswoić je z możliwościami, jakie współcześnie daje Internet.

Mamy świadomość, że cyberprzestrzeń niesie ze sobą również zagrożenia. W naszym przekonaniu jednym z ważnych aspektów zdobywania umiejętności cyfrowych jest wiedza na temat elektronicznych niebezpieczeństw (tylko w ten sposób można wyzbyć się strachu i nauczyć chronić przed sieciowymi zagrożeniami).

E-ROZWÓJ to też szansa dla bardziej zaawansowanych użytkowników sieci i urządzeń elektronicznych. Zawsze chętnie dzielimy się wiedzą na temat nowych rozwiązań w zakresie komunikacji, współpracy, a także zarządzania czasem i zasobami. Dzięki licznym interesującym narzędziom dostępnym on-line (często bezpłatnie) nasza praca może stać się przyjemniejsza i bardziej efektywna.