Aktywna Edukacja

Nauka czy sport? Nie musisz wybierać!

Jesteśmy za zrównoważonym rozwojem, również w kontekście zdobywania umiejętności – głośno i wyraźnie akcentujemy, że zdobywanie wiedzy powinno być połączone z aktywnością fizyczną, a uprawianie sportu (zarówno wyczynowo, jak i amatorsko) połączone z wiedzą na temat działania organizmu, planowania treningów oraz stosowania odpowiedniej diety.

Nie jest ważne, jak mocno kopiesz, jak daleko rzucasz, czy jak wysoko skaczesz. Nie jest ważne, czy lepiej wypadasz w sprincie czy w biegu długodystansowym – ważne, żebyś dostosowywał poziom aktywności fizycznej do swoich możliwości i stylu życia.

Fundacja RISE zawsze będzie zachęcać do aktywnego spędzania czasu i podnoszenia wydolności organizmu – zachęcamy do uprawiania sportu, który przynosi Wam radość i przyczynia się do lepszego samopoczucia. Popieramy akcję STOP ZWOLNIENIOM z WF, ale jednocześnie sprzeciwiamy się ocenianiu osiągnięć uczniów. Uważamy, że przede wszystkim należy zachęcać do aktywności fizycznej i pomagać odnajdywać ludziom radość z uprawiania sportu. Kiepskie oceny za skok w dal, czy bieg na 100 metrów jeszcze nikogo nie zmotywowały do treningu, a wiele osób zostało zniechęconych do podejmowania jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Zawsze będziemy podkreślać, że katalog dyscyplin sportowych nie kończy się na podstawie programowej zajęć z wychowania fizycznego i każdy może znaleźć coś dla siebie.

Wysiłek fizyczny to jednak nie tylko domena młodych osób (uczniów i studentów) – należy pamiętać o nim w każdym wieku. Wiemy, że często trudno jest wyjść z domu, dlatego popieramy długofalowe działania motywujące do jak największej ilości ruchu – najlepiej wspierane przez ekspertów, którzy doradzą, jak trenować mądrze i z najlepszym skutkiem dla zdrowia.

Uważamy, że na aktywność fizyczną nigdy nie jest za późno, niezależne jak żyłeś do tej pory. Niezależnie od tego, czy jesteś dzieckiem, studentem, seniorem, czy może osobą z niepełnosprawnością – od dziś, zmieniając swoje nawyki i przyzwyczajenia, możesz zacząć żyć aktywnie!