Agnieszka Łazicka
Wiceprezes Zarządu

Absolwentka filologii polskiej i filozofii na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. Studentka filologii romańskiej. Doktorantka w Zakładzie Literatury Młodej Polski i Dwudziestolecia Międzywojennego.

Przygotowuje rozprawę doktorską o poezji Zbigniewa Herberta. Gdy nie rozmyśla o twórczości autora Pana Cogito, sięga po dzieła francuskich pisarzy i filozofów. Uczestniczka niezliczonych konferencji i seminariów naukowych. Autorka licznych publikacji z zakresu literaturoznawstwa. Perfekcjonistka – dużo wymaga od innych, jeszcze więcej od siebie. Jej mocne strony to pracowitość i cierpliwość. Redaktorka i korektorka, surowa zwłaszcza wobec własnych tekstów. Miłośniczka języków obcych, a od niedawna także nauczycielka języka angielskiego. Ceni sobie pracę zarówno z dziećmi, jak i z osobami dorosłymi.

tel.: 506-894-153
e-mail: a.lazicka@fundacjarise.pl

Koordynatorka sekcji edukacyjnej RISE, rzecznik fundacji, odpowiedzialna za redakcję tekstów i notatek, specjalistka ds. kontaktu z instytucjami oświaty i kultury.